Ransomware neemt hand over hand toe
___________
Ransomware is, letterlijk vertaald, gijzelsoftware. Criminelen blokkeren hiermee uw laptop of computer of versleutelen zij een of meerdere bestanden op uw computer. Over het algemeen kan u alleen uw computer of data terugkrijgen wanneer u een bedrag in virtuele valuta, zoals bitcoins, betaald.
Onze partner in dataprotectie, Barracuda, heeft afgelopen jaar 74 gevallen van ransomware geanalyseerd, waarvan de meeste in de Verenigde Staten hebben plaatsgevonden. En wat bleek, zo’n 14% van de gedupeerde organisaties zijn overgegaan tot het betalen van losgeld. De bedragen waarom het gaat nemen ook toe, gemiddeld was het zo’n 1,4 miljoen euro. Bij de aanval in juli op Garmin, gps-, fitnesstrackers en horloges, werd naar verluidt zelfs zo’n 10 miljoen dollar betaald.
Ransomware treft alleen grote bedrijven
Dat is dus niet waar; cybercriminelen richten zich veelal op de grotere bedrijven, overheid, de gezondheidszorg en het onderwijs, maar ook kleinere bedrijven worden soms uitverkoren. Zeker in de corona-tijd bemerkt Barracuda dat met het grotere aantal thuiswerken het makkelijker kan zijn om ergens digitaal binnen te komen. Vaak gaat dit al door een mail met een linkje waar op geklikt kan worden.
Politie en ransomware
De politie heeft op haar site een pagina aan ransoware besteed. Hier vind u informatie over hoe de politie omgaat met cybercrime, maar ook hoe je in enkele gevallen versleutelde bestanden kan decrypten. Helaas is dat laatste vaak niet mogelijk.
Voorkomen is beter dan genezen
Het voorkomen van ransomware is geen sinecure, maar doen of het je niet treft zou naïef zijn. Zaak is dus dat u zorgt voor bewustwording onder uw collega’s. Bijvoorbeeld door het voorlichten in phishing om ervoor te zorgen dat eindgebruikers aanvallen kunnen identificeren en voorkomen.
Om er voor te zorgen dat u bij een ransomware-incident alle data kwijt bent, adviseert Barracuda om meerdere back-ups te maken. Het beste is om de 3-2-1 regel aan te houden, waarbij drie kopieën van de bestanden op twee verschillende type opslagmedia worden gemaakt. Let er wel op dat er tenminste één back-up buiten het bedrijf bewaard wordt om infectie door malware te voorkomen.
Hoe u uw data goed kan beschermen en risico’s kan verminderen weten ze bij Barracuda uitstekend. We zijn dan ook erg blij met deze partner. Pascal de Winter vertelt u er graag meer over. Wat hem betreft is het ook elke dag dataprotectiedag!
RINformatie
Meer over veilig werken?
Benieuwd naar de mogelijkheden?
of bel 024 8 200 300
Meer weten?
Bel of mail met Pascal. Hij helpt je graag.